Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.

Svenska Taekwondo ligan 1 och Talent Open

Det börjar närma sig årets första tävlingar. STL 1 och Talen Open som arrangeras i Göteborg, Prioritet Serneke Arena. 

STL 1 anordnas lördagen den 7 mars och är en tävling för yngre juniorer, juniorer och seniorer. För att få tävla måste man ha fyllt 13 år samt graderat till 6 Kup (grönt bälte). STL 1 erbjuder tävling i mönster, kamp, specialteknik och kross (endast seniorer får tävla i krossteknik). Vilken eller vilka grenar man väljer att tävla i väljs i anmälningsformuläret. Kostnaden för att tävla är 500:- oavsett hur många grenar man väljer att tävla i.

Sista anmälningsdag till STL 1 är onsdagen den 19 februari.

Anmälan till STL 1 görs på länk (anmälan blir bindande): https://docs.google.com/forms/d/1EuAHy6lB5shKCjiuEJ7qEI7U-TKpMXP-R-YP8nbp8Ds/edit


Söndagen den 8 mars går Talent Open av stapeln. För att få tävla måste man vara mellan 7-12 år och minst ha graderat till 9 Kup -1 (vitt bälte med ett gult streck). Man kan välja att tävla i mönster, kamp, specialteknik och kross. Vill man endast tävla i en eller två grenar kostar detta 450kr, väljer man att tävla i 3-4 grenar så blir tävlingskostnaden 500kr.

 Sista anmälningsdag till Talent Open är lördagen den 22 februari.

Anmälan till Talent Open görs på länk (anmälan blir bindande): https://docs.google.com/forms/d/1iOwsvND0LPqoDrGkkMajYuMcFK4lS1zaJNCw7vyIYRU/edit


Betalning till respektive tävling görs efter att ni anmält er via:

Swish: 123-454 25 93

Inbetalning bankgiro: 5286-0343

 

För mer info:

STL 1: http://www.itfsverige.se/stl/stl_1_2020_inbjudan.pdf

Talent Open: http://www.itfsverige.se/inbjudan/inbjudan_to_2020.pdf

 
För övriga frågor angående tävling kontakta tävlingskommittén.

Mejl: tavling@torslandatkd.se

 

// Tävlingskommittén

Nationella tävlingar våren 2020

7 mars Svenska Taekwondo ligan 1, Göteborg (+13 år)

8 mars Talent Open, Göteborg (för barn 7-12 år)


4 april Svenska Taekwondo ligan 2, Skövde (+13 år)


16 maj Svenska Taekwondo ligan 3/SM, Skövde (+13år)

17 maj Viking Cup, Skövde (för barn 7-12 år)Tävlingskommittén i Torslanda TKD Klubb
Allt som har med tävling att göra inom klubben sköts av klubbens tävlingskommitté.

Vi i Torslanda Taekwon-Do Klubb vill uppmuntra elever att prova på att tävla, för att stimulera elevernas utveckling samt för att stärka klubbgemenskapen. Vi vill att klubben representeras på bästa sätt och vi skall ha kul tillsammans. Vi vill också främja att vi har gemensamma samlingar, intar mat ihop och - vid övernattning - att vi försöker samordna boendet - allt för att stärka gemenskapen.

Tävlingskommittén skickar ut information om tävlingar, bjuder in och sköter anmälan till arrangören - men också en hel del praktiskt så som ser till att klubben också har tillräckligt med domare anmälda till tävlingen osv.

Vi i tävlingskommittén kan också bjuda in till speciella tävlingsträningar, eller samlingar/sammankomster under tävling.

Vi som just nu sitter med i Tävlingskommittén är: Camilla Holmblad, Emma Aspelin och Daniel Novoa - vill du hjälpa till?

Kontakta oss på tavling@torslandatkd.se
Godkänd utrustning
På följande sida finns att läsa om vilken utrustning som är godkänd av ITF

http://approved.tkd-itf.org/ext/approved-itf/

Behöver du köpa skydd kan du använda vår leverantör Matsogi - som du hittar till höger i annonsspalten

Nationella tävlingar våren 2019


2 mars Svenska TKD Ligan 1 i Partille

3 mars Partille Challenge (endast yngre miniorer, miniorer och kadetter) i Partille

 

13 april Svenska TKD Ligan 2 i Skövde

14 april Viking Cup Kids (endast yngre miniorer, miniorer och kadetter) i Skövde

 

11 maj Svenska TKD Ligan 3 och SM i Södertälje

25 maj Lion Cup (endast yngre miniorer, miniorer och kadetter) i Linköping


Från och med 2019 ändras åldersindelningen vid tävlingar.

Yngre minior: 7-8 år

Minior: 9-10 år

Kadett: 11-12 år

Yngre junior: 13-14 år

Junior: 15-17 år

Senior: + 18 år


Anmäl dig till tävling via denna länken: https://sportadmin.se/hemsida/form/form2.asp?F={F05DFD7E-BE4F-41A9-B49D-44FAD16E7FAF}

ITF:s officiella godkända skydd och dobok

Följande gäller från och med år 2018:


Yngre miniorer, miniorer och kadetter

Handskar och fotskydd: Alla märken tillåtna. Man får ha neutral färg (svart/vit) eller blå/röd beroende på den tävlandes sida. Det är även ok att blanda neutral färg med röd/blå färg. Den enda restriktionen är att man som röd tävlande inte får ha någon typ av blått skydd eller som blå tävlande inte får ha någon typ av rött skydd. Storleken på handskarna är begränsad för yngre miniorer samt miniorer till 6-8 oz och för kadetter till 8-10 oz.

Hjälmar: Alla märken tillåtna så länge som det finns stoppning/täckning på ovansidan. Man får ha neutral färg (svart/vit) eller röd/blå. Den enda begränsningen är att man som röd tävlande inte får ha blå hjälm och som blå tävlande inte får ha röd hjälm.

Västar (gäller endast yngre miniorer och miniorer): Alla märken tillåtna. Den enda begränsningen är att västen måste ha en blå och en röd sida. Som röd tävlande måste man ha den röda sidan fram och som blå tävlande måste man ha den blå sidan fram.

Tandskydd: Endast genomskinligt tandskydd.

 

Yngre juniorer, juniorer och seniorer

Handskar och fotskydd: Endast ITF-godkända skydd tillåts (se dokument på itfsverige.se). Hand- och fotskydd får endast vara röda eller blå beroende på den tävlandes sida. Man får inte ha röda skydd som blå tävlande eller blå skydd som röd tävlande.

Hjälmar (yngre junior): Alla märken tillåtna men hjälmen måste ha visir. Man får ha neutral färg (svart/vit) eller röd/blå beroende på den tävlandes sida. Den enda begränsningen är att man som röd tävlande inte får ha blå hjälm och som blå tävlande inte får ha röd hjälm.

Hjälmar (junior och senior): Alla märken tillåtna så länge som det finns stoppning/täckning på ovansidan. Man får endast ha röd eller blå färg beroende på den tävlandes sida.

Tandskydd: Endast genomskinligt tandskydd.

 

Följande gäller från och med år 2022:

Yngre miniorer, miniorer och kadetter

Handskar och fotskydd: Alla märken tillåtna. Man får ha neutral färg (svart/vit) eller blå/röd beroende på den tävlandes sida. Det är även ok att blanda neutral färg med röd/blå färg. Den enda restriktionen är att man som röd tävlande inte får ha någon typ av blått skydd eller som blå tävlande inte får ha någon typ av rött skydd. Handskarna måste dock vara öppna och vara ITF approved eller liknande av andra märken.

Hjälmar: Alla märken tillåtna. Man får ha neutral färg (svart/vit) eller röd/blå färg beroende på den tävlandes sida. Den enda begränsningen är att man som röd tävlande inte får ha blå hjälm och som blå tävlande inte får ha röd hjälm.

Tandskydd: Endast genomskinligt tandskydd.

Do-Bok: Endast ITF-godkända märken.

 

Yngre juniorer, juniorer och seniorer

Handskar och fotskydd: Samma regler som tillträdde år 2018.

Hjälmar (yngre juniorer): Endast ITF-godkända märken. Hjälmen måste ha visir. Man får ha neutral färg (svart/vit) eller röd/blå beroende på den tävlandes sida. Som röd tävlande får man inte ha blå hjälm och som blå tävlande får man inte ha röd hjälm.

Hjälmar (juniorer och seniorer): Endast ITF-godkända hjälmar. Endast röd eller blå hjälm beroende på den tävlandes sida. Som röd tävlande får man inte ha blå hjälm och som blå tävlande får man inte ha röd hjälm.

Tandskydd: Endast genomskinligt tandskydd.

Do-Bok: Endast ITF-godkända märken.


För mer information:

http://www.itfsverige.se/dokument/2015-Appendix-8-ITF-Approved-Equipment-June-15-Nov-12.pdf
Att tänka på inför tävling
Innan tävlingen 


Klubben går ut med information om tävlingen och när det är dags att anmäla sig. Någon eller några dagar innan tävlingen sker registrering. Registreringen sker ibland i klubben, hos någon annan klubb eller på tävlingsarenan. Vid registrering ska man vara klädd i Do-bok och bälte samt ha med sitt TKD-pass.  

Yngre miniorer, miniorer och kadetter som tävlar i sparring mäts inför tävlingen och juniorer och seniorer vägs. 


På tävlingsdagen 


Var på plats i god tid, klubben brukar gå ut med var och när man samlas. Om man blir försenad eller sjuk kontaktar man den person som är utsedd till tävlingsansvarig från vår klubb. 

Om tävlingen börjar på morgonen, glöm inte att äta frukost.  

  • Packlista inför tävling: 
  • Dräkt (Do-bok) och bälte, dräkten ska vara hel och ren.
  • Om du ska tävla i sparring behövs skydd som tandskydd, handskar, fotskydd, väst (om du är under 12 år) suspensoar och hjälm. Allt förutom tandskydd och suspensoar kan lånas av klubben, men det är upp till dig att ha med grejerna på tävlingsdagen. Det är också viktigt att utrustningen har rätt storlek, vid frågor prata med din instruktör eller tränare.
  • TKD-pass
  • Vattenflaska 
  • Matsäck som räcker under dagen. Ibland finns försäljning på plats, men det är inte alltid som det finns tid att åka iväg och äta någon annanstans. 


Att tänka på när du anländer till tävlingen 


Söka upp dina klubbkompisar och coacher för gemensam samling. Nu får du reda på vem som är din coach och på vilken matta du ska tävla. 

Har du en enkel fråga så fråga börja med att fråga klubbkompisarna som har tävlat innan.  

Lämna inte gruppen utan att meddela din coach vart du går och hur snabbt du är tillbaka. Din coach är den som har bäst koll på om du har tid att gå iväg eller om du skall tävla inom kort.  


Att tänka på under tävlingsdagen 


Tävlingen börjar alltid med mönster, ibland lagmönster, och det är alltid de med lägst grad som tävlar först. Finns det flera ringar så kan det vara olika åldrar och grader på olika ringar.  

Titta gärna på de som tävlar i din klass. Det finns alltid något att lära sig och det är bra att känna till sina medtävlares bästa och sämsta sidor.  

Sparringen kan börja innan lunch. Din coach kan hjälpa dig att avgöra om du kan äta lunch eller skall vara beredd på att tävla.  


Att tänka på när man tävlar i mönster/tul  


För att gå vidare måste du vinna första matchen, och nästa och nästa. Försök inte spara dig utan gör alltid ditt bästa i varje match.   

Vänta vid ringkanten längst från domarna på höger sida om du är röd och på vänster sida om du är blå. Buga när du går in i ringen och stanna ungefär halvvägs in på mattan. När ringdomaren ropat ”Hong-Chong”, som betyder Röd–Blå, ställ dig på lämpligt ställe och vila med parallella fötter i axelbredd, och händerna bakom ryggen. Buga mot domarna på kommando ”Charyot, Kyong-Gye”, buga mot din motståndare på kommando "Charyot, Kyong-Gye" och återgå till viloposition på kommando ”Swiyo”, uttalas "Schåå". 

Ringdomaren säger namnet på det mönster du skall tävla i och sedan ”Junbi” (uttalas chunbi) varvid du ställer dig i rätt redoställning. Ringdomaren säger ”Si jak” (uttalas "Si chack") och då börjar du utföra ditt mönster. Om du råkar tveka eller göra en rörelse fel i mönstret så ”mörka” och kör på, har du tur så såg bara någon domare det och du kan vinna i alla fall.  


Kommer du av dig börja inte om, kommer din motståndare av sig också blir det oavgjort och ni får en ny chans. När du är klar med ditt mönster stå still i sista positionen tills ringdomaren säger ”Guman”, återgå då till din redoställning tills ringdomaren säger ”Swiyo” då du återgår till vilopositionen.  

Behöver du rätta till dräkten så vänd dig åt vänster så du inte gör det mot domarna. Ringdomaren kommenderar nu ”Charyot” varvid du ställer dig i givakt, och sedan ropar hen ”Domare Sung” varvid domarna lyfter sina flaggor. Du vinner om du får fler flaggor så länge du får minst två. Fyra oavgjort och en flagga är oavgjort. Ringdomaren kommenderar ”Kyong-Gye” varvid du bugar, och sedan ”Hechyo” varvid du tar tre steg bakåt innan du vänder dig om.  


Du tackar din motståndare för god match på utsidan av ringen så att de nästa tävlande kan komma in snabbt.  


Om du vann din match kommer din coach kolla på tävlingsstegen och berätta om hur många matcher du skall in nästa gång.  


Att tänka på under sparring tävling 


Se till att få på dig sparringskydden innan din klass skall börja, din coach håller koll på i vilken match du ska gå. 

Den som är röd går med sin coach till höger sida ringen och den som är blå går med sin coach till vänster sida ringen. Kom ihåg att gå runt kantdomaren som sitter i hörnet, aldrig framför.  

Buga när du går in i ringen. Efter att ringdomaren ropat ”Hong - Chong” som betyder Röd –Blå, ställ dig ca 1 meter in från centrum av ringen vänd mot domarna med parallella fötter i axel bredd, och händerna bakom ryggen. Buga mot domarna på kommando ”Charyot, Kyong-Gye”. Vänd dig mot ringdomaren och buga på kommandot "Charyot, Kyong-Gye" och slutligen vänder du dig mot din motståndare och buga på kommandot ”Charyot, Kyong-Gye". 

Ringdomaren säger ”Jayu matsogi junbi” varvid du ställer dig kampställning. Ringdomaren säger ”Si jak” och då börjar sparringen. När ringdomaren säger ”Hechyo” avbryt sparringen, men släpp inte garden.  

Ringdomaren kan nu utdela varningar eller minuspoäng. När ringdomaren säger ”Gaesok” så fortsätter sparringen. När ringdomaren säger ”Guman” är matchen slut och du kan gå tillbaka till uppställning.  

Vänd mot din sparringpartner och buga vid kommandot ”Charyot - Kyong-Ye”, vänd mot ringdomaren och buga på kommandot "Charyot, Kyong-Gye" och slutligen vänder du dig mot domarbordet och bugar på kommandot "Charyot, Kyong-Gye". 

Vänd framåt i givaktställning och vänta på domarnas resultat. Ringdomaren tar tag i din inre hand. Domarna visar resultatet med sina flaggor och har du vunnit lyfter ringdomaren din hand.  

Vänd dig mot din partner och tacka för matchen. Gå även över mattan och tacka motståndarens coach. 

Barn tävlar enligt B-klassregler vilket innebär att det är förbjudet att träffa i huvudet.    

·       1 poäng ges för handattack 

·       2 poäng ges för fotattack mot mellansektionen 

·       3 poäng ges för tora yop chagi eller dwit chagi i mellansektionen 

Juniorer och vuxna över 14 år tävlar enligt A-klassregler 

·       1 poäng ges för handattack 

·       2 poäng ges för fotattack mot mellansektionen 

·       3 poäng ges för fotattack mot hög sektion 


Att tänka på efter du tävlat färdigt 


Har du vunnit pris och prisutdelningen inte sker direkt i ringen så försvinn inte utan att kolla när och var prisutdelningen sker. Ta emot pris i Do-bok eller träningsoverall, inte i vanliga kläder.  

Kom ihåg att vi reser dit som ett lag och hem som ett lag. Om du ändå måste lämna tävlingsarenan glöm inte att säga till din coach.  


Lycka till!

 

 
SHOP